Der Jahreszeit entsprechend habe ich heute für Euch einen leckeren herbstlichen Kartoffelkuchen (ohne Fleisch). Die Zubereitungszeit beträgt ca. 1 Stunde. Und dieser Kartoffelkuchen ist einfach lecker!
Herbstlicher Kartoffelkuchen
Für eine Tarteform (20 x 30 cm):
- 300 g Mehl
- Salz
- 1 Ei
- 150 g kalte Butter
Für den Belag:
- 500 g Kartoffeln (vorwiegend fest kochend)
- 500 g Rosenkohl
- Salz
- 250 g Champignons
- 1 1/2 EL Butter
- 250 g Creme fraiche
- 3-4 EL Senf
- 2 Eier
- 1 EL gehackte Petersilie
- Pfeffer
- geriebene Muskatnuss
- 100 g geriebener Käse (z.B. Emmentaler)
Außerdem...Mehl zum Arbeiten
Fett für die Form
Mehl, 1/4 TL Salt, Ei und Butter in Würfeln bröselig kneten und zu einer Kugel formen. In Folie wickeln und 1 Stunde kalt stellen.
Inzwischen Kartoffeln mit Schale in kochendem Wasser in etwa 25 Minuten garen. Kalt abschrecken, pellen, auskühlen lassen und in Scheiben teilen. Rosenkohl putzen, die größeren Röschen halbieren. In leicht gesalzenem Wasser etwa 5 Minuten köcheln lassen. Abschrecken und abtropfen lassen.
Pilze putzen und in Scheiben schneiden. In 1 EL Butter kurz anbraten. Die Créme fraîche mit Senf, Eiern, Petersilie verrühren, mit Salz, Pfeffer, Muskat würzen. Elektro-Ofen auf 200 Grad heizen. Die Form einfetten.
Teig auf bemehlter Arbeitsfläche 1/2 cm dick ausrollen. Form damit auskleiden. Mit Kartoffeln, Pilzen und Rosenkohl belegen. Eiercreme angießen und mit Käse bestreuen.
Im Ofen (Gas Stufe 3) 35 - 40 Minuten backen.
According to the season here is a delicious autumn potato cake (without meet). The preparation takes about 1 hour. This potato cake is just simply delicious!
Autumn potato cake
For a tarte mold (20x30 cm):
- 300 g flour
- salt
- 1 egg
- 150 g cold butter
For the topping:
- 500 g potatoes (mostly waxy)
- 500 g of Brussels sprouts
- 250 g mushrooms
- 1 1/2 tablespoon butter
- 250 g créme fraîche (sour cream)
- 3-4 tablespoons mustard
- 2 eggs
- 1 tablespoon chopped parsley
- Pepper
- Grated nutmeg
- 100 g grated cheese (for example, Emmenthal cheese)
Furthermore ... flour for work
Butter for the mold
Flour, 1/4 tsp. salt, egg and butter crumble dough into cubes and form it into a ball. Wrap it in foil and keep it cool for 1 hour.
Meanwhile, refine potatoes in boiling water for about 25 minutes. Quentch potatos, peel them, leave to cool and cut into slices. Brush brussels sprouts. Larger florets cut into halves. Simmer in lightly salted water for about 5 minutes. Quenching and drain.
Clean mushrooms and slice. Sauté with one tablespoon butter. The crème fraîche (sour cream) mix with mustard, eggs, parsley and season with salt, pepper and nutmeg. Heat oven to 392° F. Grease tart mold.
Roll out dough on floured surface (1/2 cm) . Line mold with it. Top with potatoes, mushrooms and Brussels sprouts. Pour in custard and sprinkle with cheese.
Clean mushrooms and slice. Sauté with one tablespoon butter. The crème fraîche (sour cream) mix with mustard, eggs, parsley and season with salt, pepper and nutmeg. Heat oven to 392° F. Grease tart mold.
Roll out dough on floured surface (1/2 cm) . Line mold with it. Top with potatoes, mushrooms and Brussels sprouts. Pour in custard and sprinkle with cheese.
Bake for 35 - 40 minutes.
Liebe Grüße, / Love,
2 comment(s)
Your potato cake looks and sounds so delicious!!!
AntwortenLöschenI've never heard of a potato cake before, but I love anything that has potatoes in it. Looks delicious.
AntwortenLöschenHerzlichen Dank für die netten Zeilen!
Ich wünsche Dir einen schönen Tag!